lunes, 16 de febrero de 2015

El cos vivencial i sociocultural

Bona vesprada, avui em tractat a classe el tema del cos vivencial i sociocultural. Quan parlem del cos vivencial ens referim a l'experiència que te una persona en particular i quan parlem del cos sociocultural ens referim a la manera en que la societat i la cultura afecten a la concepció del cos i el moviment. Per aquest motiu tenen una conexió, hi es que la societat en que vivim influeix en les experiències que tindrem. Com diu Frank "la manera en que definim la nostra presència en el món determina la nostra manera de pensar, de fer, de desitjar, el que diguem,etc.
Per a plasmar aquests conceptes vuic fer una comparativa sobre el que es correr a Iten, Kenia i a qualsevol lloc d'España ja que correr no es el mateix per a tots "no es el mateix correr que correr".
En primer lloc vejem un documental situat a aquesta població keniata. Observem que tenen una necessitat de guanyar-se la vida d'alguna manera i poder sobreviure i ho fan correguent. En aquest lloc la pobresa en ocasions provoca la mort de les persones que tenen que esforçar-se per trobar menjar i roba. Per això, molts keniates troben una gran motivació i desitjos de triofmar siguent grans atletes. Així, podran viure una vida millor i ajudar a les seues families.
En contraposició, vejem el que es correr en un pais com el nostre. Les persones correr per trobar salut, un cos millor, desitjos de desconectar, etc. Así no es una necessitat, sinó un plaer. Les persones que ixen en el video tenen una feina estable i no necessiten preparar-se d'aquesta manera per a sobreviure.



 



A més trobem una altra vessant, es la manifestació del cos en ambdós llocs. Mentre en Kenia des de xiquets es veuen obligats a correr kilometres fins al colegi, en España es va en cotxe. La alimentació en Kenia es escassa així que els xiquets/es tenen una complexitat prima i a España la alimentació cada vegada es més industrial fet que provoca en moltes ocasions la obesitat. A més la altura que te Kenia i els desnivells provoquen una millora del rendiment en els atletes que no tenen en europa. Tanmateix la concentració per correr es màxima, mentre que en Europa hi han moltes coses per a pensar.
Aquesta vessant sociocultural provoca un canvi en la vessant vivencial de cada individu que es veu reflectida en les experiències que viuen els subjectes de ambdós llocs i la finalitat que tenen al "correr". 

1 comentario:

  1. Interesantísima reflexió! Ens fa guanyar comprensió dels molts i molt complexes significats que te algo tan aparentment sencill com correr.

    ResponderEliminar